
















De Innovatietafel Vernieuwing in de Advocatuur
De innovatietafel voor de advocatuur is opgericht om de met koplopers, trendvolgers, dwars -en omdenkers te werken. Deze advocatenkantoren willen zich blijvend kunnen onderscheiden van de traditionele advocatuur. Er is behoefte aan interactie met gelijkgestemden, vanuit een open discussie om elkaar en het vak verder te helpen. Discussie over wat succesvolle kantoren onderscheidt van anderen. Over vernieuwing. En over hoe veranderingen in gang te zetten.
Deze Innovatietafel is voor een geselecteerd gezelschap van professionals werkzaam op een advocatenkantoor. Per jaar organiseren we 3 tot 5 innovatietafels. Deze innovatietafels zijn alleen toegankelijk voor advocaten, partners, kantoordirecteuren en zij die zich met business development/innovatie/e.d. bezig houden bij een advocatenkantoor.
Deelnemers van onze innovatietafel
Maak kennis met de leden van Law4ce innovatietafel
Besproken onderwerpen bij de Innovatietafels
Leiderschap en gedrag
- Ethische dilemma’s als Managing Partner
- (on)Gewenst gedrag
- Vrouwelijk leiderschap
- Leiderschap en ongemak
- Leiderschap en jouw rol
Ondernemen in een partnermodel
- Diversiteit aan Partnermodellen en bedrijfsstructuren
- Wat betekent ondernemen vanuit een advocatenkantoor
ICT en technologie
- Omgaan met AI
- Volledig digitaal werken. Hoe goed werkt dat in de praktijk?
- Hybride vergaderen
- AI in de rechtspraak, hoe zit dat met de bias?
- Legal tech in de praktijk
Veranderen
- Verandermanagement in de advocatuur
- Wat gaat er beter door Corona
- Storytelling
- Terug naar kantoor; hoe gaan we dat eigenlijk doen?
- Legal Project Management
Arbeidsmarkt, profilering & marketing
- Hoe vind je ‘purposedriven’ advocaten voor je kantoor?
- Relaties, cliënten en het ideale team
- De Heldere lijn
- Voice of the Customer
- Wendbaarheid en talent management
- Vernieuwend ondernemerschap in de advocatuur
- Onderscheidend vermogen tussen advocatenkantoren
- Business Development
- Legal Counsel survey
Juridisch
- Leerervaringen van Cassatiepraktijk voor de reguliere praktijk
Uw eigen innovatietafels voor uw kantoor
Sinds de start van de Innovatietafels is een breed scala aan onderwerpen gepasseerd. Veel van deze onderwerpen zijn nog steeds actueel.
Daarom organiseren we ook Innovatietafels voor uw eigen kantoor. In de volle breedte van het kantoor of gericht op 1 of meer specifieke onderwerpen. Gericht op trends en hoe daarop in te spelen. In een flinke middagsessie of in een aantal opeenvolgende compacte sessies. Altijd praktisch. Met oog voor wat er is. Stimulerend. Afhankelijk van het speerpunt en wat kan, in een klein project of kantoorbreed.

Inzichten vanuit onze innovatietafels
Sinds 2013 organiseerde Law4ce al meer dan 30 Innovatietafels voor de advocatuur. Tientallen onderwerpen zijn gepasseerd. Hieronder een aantal voorbeelden van de onderwerpen

Dilemma’s voor de managing partner
De Innovatietafel streek neer bij Pallas Advocaten en spraken over de dilemma’s die je in je rol als managing partner of kantoordirecteur regelmatig voorbij ziet komen. Collega’s die ten einde raad jou maar vragen om hun dilemma op te lossen. “Gewoon terugleggen” wordt dan uiteraard gezegd, maar dat gaat niet altijd. Zoals de collega’s die niet willen werken voor een bedrijf dat negatief in het nieuws staat of vanuit persoonlijke overtuigingen in bepaalde branches niet wil werken. Of de collega die commercieel en vakinhoudelijk echt geschikt is om door te groeien, maar die niet lijkt te matchen met de andere partners. Of de senior partner die vanuit geloofsovertuiging een bepaald verbod instelt terwijl de kernwaarden van het kantoor juist gaan over inclusie & diversiteit.
Dergelijke dilemma’s blijken bij iedereen te spelen. Soms vanuit moraliteit, soms vanuit de ethiek, maar ze zijn er. We spraken met elkaar over hoe hier mee om te gaan, met een paar tips: Waak ervoor dat je het afvoerputje wordt van alle onenigheidjes op kantoor en leg terug wat je kan. Voer ruggespraak met iemand die je daarvoor vertrouwt. Goede kernwaarden kunnen je een goed houvast geven bij het reageren op vragen; Bemerk je dat je veel dilemma’s krijgt, dan kan het een indicator zijn dat de kernwaarden niet meer passen of niet goed doorleefd zijn.

Partnermodel in transitie
Op de innovatietafel bij Kennedy Van der Laan bespraken we ontwikkelingen in het partnermodel. We constateerden dat de huidige modellen onder druk staan, maar tegelijkertijd een sterke basis hebben. Centraal stond steeds de vraag: Hoe kunnen we ons partnermodel toekomstbestendig en beter passend bij de huidige uitdagingen maken?
Tijdens onze bijeenkomst kwamen drie kerngebieden naar voren waar advocatenkantoren kansen zien voor verdere professionalisering t.a.v. 1. Bestuursmodel, 2. Talentontwikkeling en 3. Culturele verschillen.
Centrale boodschap: Een partnermodel is niet te kopiëren van elkaar, maar laat je wel slim inspireren om vervolgens je eigen invulling te geven aan een bij jouw kantoor passend model. Vermijd oordelen over een ander model, maar durf te onderzoeken vanuit extreme standpunten. Kijk wat er dan vervolgens wel zou passen in jouw organisatie. Elke organisatie moet haar eigen pad vinden, passend bij haar unieke cultuur, ambitie en context.

Omgaan met AI
Ditmaal bespraken we het omgaan met AI-toepassingen, bij Boontje Advocaten & Mediators. De mogelijkheden lijken onbegrensd, maar hoe ga je er innovatief, slim en verstandig mee om?
Met Edith Molemans en Bart van Wanroij namen we de vragen door die we willen bespreken bij de bijeenkomst. Zoals hoe je bepaalt welke toepassing nu echt toegevoegde waarde heeft. Hoe kies je? En, met alle gave mogelijkheden die er zijn, hoe zorg je ervoor dat het ook veilig is? Hoe voorkom je dat je in een toepassing duikt, waarbij de beveiliging van de gevoelige data niet goed geregeld is? En.. wat als je concurrent wel instapt; hoe ga je om met de ‘fear of missing out’ ?

Vernieuwend ondernemerschap in de advocatuur
We waren te gast bij SOLV advocaten in Amsterdam. Tijdens de presentatie werden veel van de onderwerpen die ter sprake kwamen herkend. Opvallend is dat de inhoud van de berichten over veranderingen niet wordt betwist, maar de slag naar verandering nog maar beperkt wordt gemaakt. De regels van de Orde en ideeën over wat wel mag en niet mag in de advocatuur lijken belemmerend te werken op het innovatievermogen van de advocaat. Ondernemerschap gaat over het zoeken naar hoe en wat wel kan. Over risico’s nemen binnen aanvaardbare grenzen. Verder kijken dan de advocatuur. Inspiratie opdoen bij andere bedrijven ( ja, ook de advocatuur is een bedrijf) en in andere rollen. Thema’s als flexibiliteit, ondernemerschap en een innovatieve cultuur zijn de kern voor vernieuwing. Strategische wendbaarheid is nodig om voorbereid te zijn op de veranderingen die zich in een hoog tempo opvolgen.

Wat is het onderscheidende vermogen tussen advocatenkantoren
We waren te gast bij Bruggink van de Velden in Utrecht. Een kantoor dat zich durft te onderscheiden met een (semleriaans) model waarin iedereen zeggenschap heeft. Waar de focus is gericht op de klant. Dat zichzelf continue vernieuwd en verbeterd. Het gezelschap was gevarieerd. Advocaten, adviseurs en directieleden die ieder op zijn of haar eigen manier bijdraagt aan vernieuwing en verbetering van de advocatuur.
Centraal in de kennissessies stonden thema’s die van belang zijn voor een goede bedrijfsvoering; klanten, organisatie, mensen, en systemen. De centrale vraag was: wat onderscheidt succesvolle vernieuwende kantoren op deze gebieden?

Business development
Law4ce organiseerde haar innovatietafel over Business Development bij Buren. Een prachtige locatie (uitzicht over de Zuidas), met een belangrijk thema: Wat maakt jouw kantoor uniek voor de klant. Veel discussie over de voors en tegens van het zijn van een niche-kantoor versus een ‘warenhuis’, zijnde een full-service kantoor. Een uitvoerig verslag is beschikbaar via LinkedIn

Over de relatie met Legal Counsels
Ditmaal was de innovatietafel op een bijzondere locatie met een bijzondere gast. We hebben namelijk Lisa Hart Shepherd bereid gevonden deel te nemen en het vond plaats bij Lexpo’17.
In de avond werd nadrukkelijk ingegaan op de visie van Legal Counsels op de advocatuur; wanneer ben je aantrekkelijk, waar let een Legal Counsel op, wanneer ‘mag je blijven’. Lisa vertelt hierover na grondig onderzoek bij duizenden Legal Counsels.

Legal projectmanagement (LPM)
In een prachtige setting, in het nieuwe kantoor van Lexence, spraken we over de inzet van projectmanagement in de advocatuur, vaak legal projectmanagement genoemd. Het gezelschap was gevarieerd. Advocaten, stafleden en kantoordirecteuren met interesse en/of ervaring met legal projectmanagement. Van diverse kanten dus het belang, mogelijkheden, nut en complexiteit van projectmanagement besproken. Inzichten die naar voren kwamen; ‘Eigenlijk heeft iedereen wel ervaring met onderdelen van projectmanagement, maar niet iedereen herkent het’, ‘Partners bepalen welke dossiers ‘gemanaged’ moeten worden en ‘waar gespecialiseerde legal projectmanagers vooral focussen op efficiëntie en betere communicatie met de klant, noemen advocaten ook vooral het verminderen van de ‘werkdruk’.

Wendbaarheid en talent management
Het is duidelijk geworden dat advocatenkantoren, klein, middelgroot en groot, bezig zijn met wendbaarheid en de kantoororganisatie aanpassen. Soms voorzichtig en soms gevorderd maar altijd met beleid. De slagkracht is in de markt vergroot, jongeren krijgen kansen, bevoegdheden worden lager in de organisatie gelegd. Talent management heeft al aandacht aan de poort. Er zijn goede ervaringen met ontwikkelplannen. Er een toenemende specialisatie. De klant staat steeds meer centraal.
Contact opnemen
Als u geïnteresseerd bent in onze innovatietafels of vragen heeft, neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.