Talent Management in de Advocatuur, geen oliebollen met appelflappen vergelijken

Talent Management in de Advocatuur, geen oliebollen met appelflappen vergelijken

Dec 21, 20150 comments

Een woelige wereld

Advocaten en advocatenkantoren richten zich in hoofdzaak nog altijd op inhoudelijke ontwikkeling en de ontwikkeling die in het verlengde van de praktijk ligt. Denk aan inhoudelijke specialisatie en leren onderhandelen. Dat is goed en belangrijk. Je moet zeker in de corporate praktijk steengoed in je vak zijn, anders wordt je daarop keihard afgerekend. Het werk en de klant vragen echter meer. Ze willen snelheid van advisering. Een grondige analyse met een duidelijke conclusie. Een richtinggevend advies dat blijk geeft van inzicht in de commerciële belangen van de onderneming. Je moet dus de markt van je klant kennen. De competitie in de markt. Gevoel voor cijfers. Dus financiële en commerciële belangen kunnen afwegen. Meerwaarde creëren, zeggen de business development adviseurs. En, heel belangrijk, zichtbaar zijn. Advocaten weten dat inmiddels en de T-Shaped Lawyer is dan ook geboren. Het laatste Jonge Baliecongres had het terecht als thema gekozen. In die woelige wereld, hameren partners, kantoordirecteuren en adviseurs op zichtbaarheid en meerwaarde. En dan beginnen de marktkenners soms ook nog over wendbaarheid en disruptieve technologie.

De advocatuur ontwikkelt

Wat doen de advocatenkantoren vervolgens? De website wordt aangepast. Branchegroepen worden geïntroduceerd. De portefeuille aan cursussen wordt verbreed. Er worden business plannen gemaakt. Men gaat netwerken. En er worden blogs geschreven. Ja, het moet gezegd, de advocatuur ontwikkelt zich. Men staat niet stil.

Verlies van talent

Toch wordt er ook geworsteld. Omdat de korte termijn, de klantvraag en het uren schrijven in de afgelopen jaren en nog steeds erg leidend zijn, als het gaat om business afwegingen in de advocatenpraktijk. Partners hielden de commerciële verantwoordelijkheid graag bij zich zelf. Persoonlijke ontwikkelingsplannen? Die hadden zij toch ook niet gehad! Teveel gesprekken kosten tijd en dus geld. Autonomie is ook prettig. Geeft vrijheid en van afrekening is geen sprake….. Helaas gebeurt dat dan op een gegeven moment toch. Met verlies van talent als gevolg. Of een onnodig vervelend afscheid.

Het kan anders

Kan het anders? Zeker, maar dat vraagt tijd en die tijd die betaalt zich niet morgen terug. Maar pas over een jaar of meer. Het is dus een investering. Die zich, als je het goed doet, dubbel en dwars terug betaalt. Dan ga je geen appels met peren vergelijken. En, om in de sfeer van Kerst en Oud en Nieuw te komen. Geen appelflappen met oliebollen. Er zijn niet zoveel echte oliebollen in de advocatuur. Men is slim. En dus is talent management een mooi systeem. Laat iedereen zijn talent ontwikkelen. Focus dus op de positieve eigenschappen en maak die nog beter. Een zekere autonomie kan, mits men zich maar wel ontwikkelt en daarop ook afgerekend mag worden. Vrijheid blijheid past daarin niet. En dat vraagt begeleiding. Niet van de partners omdat die zich beter met de klant bezig kunnen houden. Tenzij bepaalde partners ervoor kiezen een periode zich op de ontwikkeling van medewerkers te richten. Maar hoe groter het kantoor hoe lastiger dat wordt. Dan is het wijs dit te delegeren aan de HR afdeling, het kantoormanagement of een kundige parttime HR consultant.

Succesvollere advocaten

Ik ben zelf een groot voorstander van persoonlijke ontwikkelingsplannen. Bondig geformuleerd en praktisch ingestoken. Met meetbare doelstellingen. Focus op talenten. Met deze aandacht, keuzevrijheid en focus op talent, worden mensen veel gelukkiger. Ze krijgen een helder beeld van hun talenten en ontwikkelingsrichting. Gaan dus doen waar ze goed in zijn. En uiteindelijk leidt dat tot succesvollere advocaten en dus een succesvoller advocatenkantoor.

Werving

Ik kan het als searcher natuurlijk niet laten om dan tot slot toch ook nog iets over de werving te schrijven. Want aan de poort begint het. Kijk op dat moment niet alleen naar de praktijk waarvoor geworven wordt. Maar ook naar mensen die in die praktijk werkzaam zijn. Daar moet de nieuwe collega tussen passen. En zoek dan niet altijd de vergelijkbare persoon. Want meer van hetzelfde is vaak verkeerd. Aanvullend is dus beter. Want je hebt oliebollen en appelflappen nodig.

Fijne feestdagen en een voorspoedig, talentvol 2016 gewenst!

 

De auteur

Hans Voorhoeve

Hans Voorhoeve

HRM

Recruitment, talent management en marketing

06-14525652
hans.voorhoeve@law4ce.com

Meer informatie